Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Ο κόσμος του Έκτορα: Προσωπικά Δεδομένα

Ο Ράντζι θέλει να ανεβάσει το όνομά του, τη διεύθυνση του, το email του και το σχολείο που πηγαίνει στο διαδίκτυο. Η Κουί όμως διαφωνεί. Τι προτείνει ο Έκτορας, η Τάμα και η Μίνγκ; Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε αυτή την ομάδα των φίλων που ζουν στο βυθό της θάλασσας. Σύντομα θα ανακαλύψετε ότι ο καθένας τους είναι ξεχωριστός και διαφορετικός!

Παρακολουθήστε προσεκτικά το βίντεο και σκεφτείτε τι μαθαίνουν οι φίλοι για τα προσωπικά δεδομένα.

Θέλετε να κάνετε και ένα μικρό κουίζ για να ξεσκονίσετε τις γνώσεις σας για τα προσωπικά δεδομένα;

Κατεβάσετε την εικόνα του Έκτορα και των φίλων του. Πρώτα συμπληρώστε το όνομά σας και ακόμη δύο προσωπικά σας δεδομένα που σας κάνουν ξεχωριστούς και δεν πρέπει να αποκαλύπτετε στο διαδίκτυο. Στην συνέχεια χρωματίστε τους νέους σας φίλους! 




Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Προγραμματιστική Πρόκληση - Little Dot Adventure

Με τα παιδιά της Γ' και Δ' Δημοτικού συμμετείχαμε σε μια προγραμματιστική πρόκληση. Παίξαμε το παιχνίδι The Little Dot Adventure.

Σε κάθε επίπεδο οι μαθητές προσπαθούσαν να αποκλείσουν τις κάρτες που δεν χρειάζονται, να βάλουν στη σειρά αυτές που θα χρησιμοποιήσουν και να εκτελέσουν τον κώδικα της καθεμιάς. Στους μαθητές δεν δόθηκαν καθόλου οδηγίες για αυτή τη δραστηριότητα. Αντίθετα έπρεπε να μαντέψουν μόνοι τους κανόνες, να μάθουν από τα δικά τους λάθη και να καταστρώσουν ένα σχέδιο για να λύσουν το πρόβλημα.

Στο παιχνίδι κάνουν την εμφάνισή τους:

  • Η δομή της ακολουθίας
  • Η δομή της επιλογής - repeat, while
  • Η δομή της επανάληψης - if
Παρόλο που οι εντολές είναι στα Αγγλικά, οι μαθητές δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου. Στην αρχή μόνο γράψαμε στον πίνακα τις λίγες αγγλικές λέξεις που επαναλαμβάνονται καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.




Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Το χάρτινο κινητό τηλέφωνο

 Τι υπάρχει μέσα στο κινητό τηλέφωνο;  Τα παιδιά της Β' Δημοτικού κατασκεύασαν το δικό τους χάρτινο κινητό τηλέφωνο και έμαθαν για τα εξαρτήματα που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Συγκεκριμένα μιλήσαμε για:
Κόψαμε και κολλήσαμε τα εξαρτήματα στο τηλέφωνο μας.

Οι δημιουργίες μας!

via GIPHY

via GIPHY

Στα επόμενα μαθήματα θα δημιουργήσουμε το δικό μας λειτουργικό σύστημα και μια δική μας εφαρμογή. 

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

ScratchJr - Προγραμματισμός για μικρούς


Το ScratchJr είναι ένα περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού που επιτρέπει στους μικρούς μαθητές να δημιουργήσουν τις δικές τους διαδραστικές ιστορίες και παιχνίδια. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τους ήρωες τους να πηδούν, να χορεύουν και να τραγουδούν. Η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα να ηχογραφήσουν τις φωνές τους, να εισάγουν τις φωτογραφίες τους, να ζωγραφίσουν και να τροποποιήσουν τους υπάρχοντες χαρακτήρες. 

To ScratchJr είναι μια δωρεάν εφαρμογή διαθέσιμη για tablet και κινητά τηλέφωνα

Στο σχολικό εργαστήριο χρησιμοποιήσαμε τα 4 tablet που έχουμε διαθέσιμα και επίσης κατεβάσαμε την εφαρμογή ScratchJr for Desktop στους επιτραπέζιους υπολογιστές του εργαστηρίου.

Με τα παιδιά της Α' τάξης ξεκινήσαμε με τους Αγώνες Ταχύτητας των Ζώων!


Στη συνέχεια χορέψαμε!  


Στα επόμενα μαθήματα θα γίνουμε ακόμη καλύτεροι, θα προσθέσουμε ήχους και θα δημιουργήσουμε τις δικές μας ιστορίες!


Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021

Με τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του σχολείου θα παίξουμε παιχνίδια ρόλων που έχουν σχέση με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Κάποια από τα σενάρια που θα αναπτύξουμε είναι εξής σενάρια:
  • Τον τελευταίο καιρό ο φίλος σας μιλάει με κάποιον στο διαδίκτυο. Αύριο έχουν δώσει ραντεβού για να συναντηθούν.
  • Ένας συμμαθητής σας, σας έχει στείλει ένα κακοπροαίρετο email από το λογαριασμό του σχολείου.
  • Παίζετε ένα διαδικτυακό παιχνίδι και κάποιος που δεν γνωρίζετε σας ζητάει να γίνετε φίλοι.
  • Μια κακοπροαίρετη φωτογραφία έχει ανέβει σε έναν ιστότοπο που χρησιμοποιείτε.
  • Λαμβάνετε κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από κάποιον άγνωστο. 
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ελέγξουν τις γνώσεις τους κάνοντας αυτό το quiz.


 




Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021


Το 6ο και το 8ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου είναι υποστηρικτές της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου με κεντρικό μήνυμα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο». 

«Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως».

Η ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο είναι σημαντική καθώς ποτέ δεν ξέρουμε πώς θα χρησιμοποιηθούν πληροφορίες που μας αφορούν εάν πέσουν σε λάθος χέρια. Με τους μικρούς μαθητές θα διαβάσουμε το βιβλίο «Η Αθηνά μαθαίνει για τα προσωπικά δεδομένα». Το βιβλίο πραγματεύεται τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όλα τα παιδιά για να προστατέψουν τα προσωπικά τους δεδομένα όταν πλοηγούνται στο διαδίκτυο.


Στη συνέχεια τα παιδιά θα ασχοληθούν με ένα κουίζ γνώσεων σχετικό με τα προσωπικά δεδομένα.


Ο @Παπάκης Ντετέκτιβ

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου ετοίμασε ένα νέο εκπαιδευτικό ηλεκτρονικό βιβλίο για μικρά παιδιά με τίτλο “Ο @Παπάκης Ντετέκτιβ”. Το βιβλίο πραγματεύεται τις ψεύτικες πληροφορίες στο διαδίκτυο και προάγει την κριτική σκέψη των παιδιών.


Με τους μαθητές της Β' τάξης διαβάσαμε το βιβλίο και μιλήσαμε για την ιστορία.  Τα παιδιά έπρεπε να σκεφτούν τις παρακάτω ερωτήσεις.


Στο τέλος τα παιδιά έπρεπε να επιλέξουν ένα ζωάκι και να σκεφτούν για αυτό μια αληθινή πληροφορία, μια ψεύτικη και κάτι που είναι άποψη.



Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Φίλοι δια Αλληλογραφίας!

Τα παιδιά της Γ' Δημοτικού του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου αλληλογραφούν ηλεκτρονικά με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τροιζήνας. Την ιδέα είχε ο καθηγητής Πληροφορικής του σχολείου κ. Γιάννης Διακογιάννης και το σχολείο μας ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά!  

Οι μαθητές χρησιμοποιούν την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Ο κάθε μαθητής χρησιμοποιεί το λογαριασμό που έχει αποκτήσει στο ΠΣΔ.

Σε αυτό το έγγραφο μπορείτε να βρείτε οδηγίες σχετικά με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. 

Το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων έχει δημιουργήσει μια σειρά βίντεο για να βοηθήσει τους μαθητές να χειριστούν την εφαρμογή. Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω μαθήματα:



Γαλατάς Τροιζηνίας

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Ζωγραφίζω σαν τον Πήτ Μοντριάν!

 Με τα παιδιά της Β' Δημοτικού θαυμάσαμε τους πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου Πήτ Μοντριάν. Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε το λογισμικό ζωγραφικής paintz.app για να δημιουργήσουμε τους δικούς μας!



via GIPHY

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

CodeMonkey - Space Adventure

Οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού είχαν μια διαστημική περιπέτεια! Έγραψαν κώδικα στη γλώσσα προγραμματισμού CoffeeScript για να βοηθήσουν έναν αστροναύτη πίθηκο να πιάσει μπανάνες στο διάστημα! Το παιχνίδι αποτελείται από 17 επίπεδα διαβαθμισμένης δυσκολίας.






Πηγαίνοντας σε μέρη με ασφάλεια

Τι πρέπει να κάνεις για να παραμείνεις ασφαλής στο διαδίκτυο; Παρακολούθησε το βίντεο και την παρουσίαση και στη συνέχεια ασχολήσου με το κουίζ.

Θυμήσου τους τρεις κανόνες:

  1. Ζήτησε άδεια από τους γονείς σου.
  2. Μίλησε μόνο σε ανθρώπους που γνωρίζεις.
  3. Πήγαινε σε μέρη κατάλληλα για την ηλικία σου.





Η τελεία

Με τους μαθητές της Α' και Β' Δημοτικού παρακολουθήσαμε τη Λία να ζωγραφίζει τελείες στο παιδικό παραμύθι «Η τελεία» και αναρωτηθήκαμε τι να είναι αλήθεια το ταλέντο.  Στη συνέχεια οι μαθητές ζωγράφισαν τις δικές τους τελείες και τις είδαν να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια τους με την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας Quiver Education.

via GIPHY

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Προγραμματισμός: Kodable


To Kodable είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για τη διδασκαλία προγραμματιστικών εννοιών.  Με τους μαθητές της Β' τάξης ασχοληθήκαμε με την πρώτη και τη δεύτερη ομάδα αποστολών και μιλήσαμε για τη δομή της ακολουθίας και τη δομή της επιλογής. Στη συνέχεια τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους πίστες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο που έχω ετοιμάσει για να εξηγήσω στους μαθητές το Kodable. 

Οι πίστες που δημιούργησαν οι μαθητές:

Βαλτίτα και Μαγδαληνή


Κατερίνα


Κέλλυ και Αποστολία


Ραλία και Νικόλας


Νίκος