Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Η Κοκκινοσκουφίτσα διαβάζει

Αφού ακούσουν το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν την ενότητα «Η Κοκκινοσκουφίτσα διαβάζει». Θα εμφανιστεί ένα  εικονικό σπιράλ τετράδιο µε πέντε σελιδοδείκτες στην κορυφή του, οι οποίες το χωρίζουν σε αντίστοιχο αριθµό θεµάτων. Κάθε θέµα περιλαµβάνει και ένα διαφορετικό είδος ασκήσεων.  


Μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το μικρό βίντεο που ετοίμασα για να βοηθήσω τα παιδιά να τα καταφέρουν.

Οι στόχοι της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι:
  • να συμπληρώσουν λέξεις με το διψήφιο σύμφωνο που λείπει,
  • να γνωρίσουν διαισθητικά τον ενικό και τον πληθυντικό αριθμό (το ένα - τα πολλά), 
  • να σχηματίσουν λέξεις με τη σωστή διάταξη συλλαβών,
  • να γνωρίσουν μέσω παραδειγμάτων τα υποκοριστικά,
  • να κατακτήσουν βασικές αρχές ορθογραφίας και τονισμού.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Ο πρώτος μου υπολογιστής

Ο χάρτινος υπολογιστής



Εκτυπώστε τον πρώτο σας υπολογιστή για να ξεκινήσετε

Τι θα χρειαστείς:
  • Ψαλίδι
  • Κόλα
Βήματα
1. Κόψε πρώτα τον Υπολογιστή (Computer Case) και μετά το Πληκτρολόγιο (Keyboard), ακολουθώντας τις γραμμές. Πρόσεξε! Κοίτα ότι έχω αφήσει τη λευκή λωρίδα στο πληκτρολόγιο! Θα τη χρειαστείς αργότερα. Να είσαι πολύ προσεκτικοί. Μη βιάζεσαι.


2. Στη συνέχεια κόψε τα Εξαρτήματα (Components).  Βάλε τα στην άκρη.
3. Κόψε τα Λειτουργικά Συστήματα (Οperating System), τα Αρχεία (Files), τα Aυτοκόλλητα (Stickers)  και τον Ιστότοπο (Website).


4. Βρες  το σωστό μέρος για κάθε εξάρτημά.


5. Επίλεξε το Λειτουργικό Σύστημα του υπολογιστή σας: Linux, Windows, macOS. Κόλλησε το πάνω στον υπολογιστή σας. 
6. Βάλε τα Αρχεία σου (Files) πάνω στον υπολογιστή σου. Προσοχή! Υπάρχει και μια βόμβα ανάμεσα στα αρχεία σου που είναι ιός! 

7. Κόλλησε το πληκτρολόγιο.  Βάλε κόλλα στη λευκή λωρίδα του πληκτρολογίου. Πριν προχωρήσεις κοίτα στη φωτογραφία πως το έχω κάνει εγώ.




8. Κολλήστε τον Ιστότοπο (Website). Παρατήρησε προσεκτικά πώς το έκανα εγώ στη φωτογραφία.



8. Διακόσμησε τον υπολογιστή σου με τα Αυτοκόλλητα (Stickers).

9. Δίπλωσε τον υπολογιστή στη μέση.


10. Κάνε έναν αστείο ήχο όταν ενεργοποιήσεις τον υπολογιστή σου για πρώτη φορά.

Καλή διασκέδαση

Πηγή: Hello Ruby

Ας μάθουμε τα βασικά του προγραμματισμού

Ας μάθουμε τα βασικά του προγραμματισμού



Ακολουθήστε το μαμουδάκι! Ο κόσμος του είναι γεμάτος εντυπωσιακά πλάσματα και φωτεινά χρώματα! Η αποστολή σας είναι να συλλέγετε μπανάνες και να ξεκλειδώνετε το σεντούκι με το θησαυρό. Θυμηθείτε! Πρέπει να συλλέγετε 3 αστεράκια κάθε φορά.

CodeMonkeyJr

Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο

Το μουσείο της Ακρόπολης καλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να 


Στην εφαρμογή η κόρη παρουσιάζεται με τα εξής λόγια: 

«Μερικοί νομίζουν πως είμαι απλώς μια κόρη σαν τις άλλες. Εγώ όμως είμαι η θεά Άρτεμη, η θεά του κυνηγιού. Στο δεξί μου χέρι κρατούσα βέλη και τόξο στο αριστερό.»

«Με λένε Πεπλοφόρο γιατί το ρούχο που φοράω είναι ένας πέπλος. Σώζεται καλά το χρώμα στα μάτια μου, στα μαλλιά μου, αλλά και στον πέπλο μου. Κάποτε είχε πολύχρωμα σχέδια στις άκρες της αναδίπλωσης του, στο πάνω μέρος τα οποία επαναλαμβάνονταν και στο κάτω μέρος του.»

Διαλέγεις ένα πινέλο και τα χρώματα που επιθυμείς και χρωματίζεις το άγαλμα της Πεπλοφόρου κόρης. Μπορείς να αποθηκεύσεις το έργο σου στον υπολογιστή σου ή ακόμη και να το τυπώσεις.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Προσωπικά Δεδομένα


Διατηρώντας τον έλεγχο των προσωπικών μας δεδομένων ουσιαστικά διατηρούμε τον έλεγχο της ιδιωτικής μας ζωής.



Τα προσωπικά σου δεδομένα είναι όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται σε σένα. Είναι το όνομά σου, η διεύθυνσή σου, ο αριθμός του κινητού σου, το σχολείο στο οποίο πηγαίνεις, τα μέρη όπου συχνάζεις

Μερικές φορές τα προσωπικά σου δεδομένα αφορούν ιδιαίτερα ευαίσθητα στοιχεία της ιδιωτικής σου ζωής, όπως στο θρήσκευμα σου, στις πολιτικές σου πεποιθήσεις ή στην κατάσταση της υγείας σου και άλλα. 

Πολλές φορές, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα, δημοσιεύεις δεδομένα σου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που δε γνωρίζεις με κακόβουλο σκοπό. Προσεκτικός πρέπει να είσαι όχι μόνο όταν δημοσιεύεις πληροφορίες για σένα τον ίδιο αλλά και πληροφορίες που αφορούν άλλα άτομα. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να έχεις ΠΑΝΤΑ τη συγκατάθεσή τους. 

Δείτε την παρακάτω παρουσίαση για τα προσωπικά δεδομένα:




Τι μάθατε μετά από όλα αυτά; Κάντε το παρακάτω quiz:




Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Η βιβλιοθήκη της μάγισσας Σουμουτού



Οι Εκδόσεις Πατάκη καλωσορίζουν τους μικρούς αναγνώστες και τους γονείς τους στην ξακουστή βιβλιοθήκη της μάγισσας Σουμουτού. Τα βιβλία στη βιβλιοθήκη διαλεγμένα ένα ένα. Συναρπαστικά. Καθένα σε κόσμο διαφορετικό σε οδηγεί.

Είκοσι τρία από τα βιβλία που κρύβονται στα ράφια της τα διαβάζουν φωναχτά η Ηλέκτρα Γεννατά και ο Θανάσης Χαλκιάς.


Συγγραφείς: Μάνος Κοντολέων, Ζωρζ Σαρρή, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Φίλιππος Μανδηλαράς, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Κώστας Μάγος, Μαρία Παπαγιάννη, Βούλα Μάστορη, Χρήστος Μπουλώτης, Μάρω Λοΐζου, Κατερίνα Σέρβη, Μελίνα Καρακώστα, Ελένη Δικαίου, Αθηνά Μπίνιου, Αλεξάνδρα Μπίζη, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Λίτσα Ψαραύτη, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Στέλλα Βιογιατζόγλου, Βάσω Ψαράκη, Παντελής Καλιότσος.



Email Μαθητών 6ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου

Αγαπητοί γονείς,

σας παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή με το σχολείο. Ζητάμε να μας αποστείλετε το δικό σας email (σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει ακόμη).

Τα e-mail των παιδιών θα τα δημιουργήσει το σχολείο. Θα χρειαστούμε μόνο ένα email από εσάς ότι συναινείτε στη δημιουργία των λογαριασμών των παιδιών σας. 

Email Σχολείων:

6ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου: 6dimvol@sch.gr
8ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου: mail@8dim-volou.mag.sch.gr

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Εργονομία

Ο υπολογιστής μας βοηθάει σε όλο και περισσότερες δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής. Πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν αρκετές ώρες κάθε μέρα μπροστά στον υπολογιστή, για να ολοκληρώσουν μια εργασία τους ή για να ψυχαγωγηθούν.
  • Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η πολύωρη χρήση του υπολογιστή στην υγεία μας;
  • Πώς πρέπει να διαμορφώσουμε το περιβάλλον εργασίας μας, ώστε να γίνει αυτή πιο ευχάριστη και ξεκούραστη;
  • Πώς θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε κατάλληλα την οθόνη μας, ώστε να γίνει ευκολότερη η εργασία μας στον υπολογιστή;
Η Εργονομία ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον του καθώς και με τα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε καθημερινή επαφή.
















Αρχικά παρακολουθείστε τα δυο παρακάτω βίντεο που περιέχουν οδηγίες για τη σωστή στάση του σώματός μας.



Στη συνέχεια πειραματιστείτε με την εφαρμογή «Εργονομία: Η σωστή στάση εργασίας στον Υπολογιστή» Προσπαθήστε να τοποθετήσετε τον μικρό Γιαννάκη σε σωστή στάση μπροστά στον υπολογιστή σύμφωνα με τις αρχές της εργονομίας.

Ψηφιακές Τάξεις: 8ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας - χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη.   

Για την ασύγχρονη διδασκαλία έχουν δημιουργηθεί 6 ψηφιακές τάξεις, το περιεχόμενο των οποίων θα εμπλουτίζεται συνεχώς:
Για να εισέλθει κάποιος μαθητής σε αυτές τις ψηφιακές τάξεις θα πρέπει να έχει email στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Σε προηγούμενη ανάρτηση εξηγώ πως μπορούν οι μαθητές  να αποκτήσουν email. Για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο: akrivia@yahoo.co.uk

Ελπίζω να σας δω σύντομα online





Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Τεχνητή Νοημοσύνη / Μηχανική Μάθηση


Το code.org ξεκινά ένα νέο ταξίδι! Η δραστηριότητα «Τεχνητή Νοημοσύνη για τους Ωκεανούς» επιθυμεί να διδάξει στα παιδιά περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση εξετάζοντας ταυτόχρονα ηθικά ζητήματα και τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη για την αντιμετώπιση παγκόσμιων θεμάτων.

Οι μαθητές θα μάθουν πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει τα ψάρια από τα σκουπίδια και με αυτό τον τρόπο να βοηθήσει να καθαρίσουν οι ωκεανοί μας. Οι μαθητές παρέχουν δεδομένα κατάρτισης σε ένα ρομπότ που ονομάζεται Α.Ι. σε μια προσπάθεια να το διδάξουν ποια είναι τα ψάρια και ποια τα σκουπίδια.

Αυτή η νέα δραστηριότητα της Ώρας του Κώδικα είναι μια εύκολη και διασκεδαστική εισαγωγή στον κόσμο της μηχανικής μάθησης! Παίξτε το παιχνίδι:

Ο διάσημος φίλος του @Παπάκη



Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου ετοίμασε ένα νέο εκπαιδευτικό ηλεκτρονικό βιβλίο για μικρά παιδιά με τίτλο “Ο Διάσημος φίλος του @Παπάκη”. Πραγματεύεται τις διαδικτυακές φιλίες αλλά και τον κανόνα ότι δεν πρέπει να μιλάμε με κανέναν άγνωστο ούτε στον πραγματικό κόσμο αλλά ούτε και στο διαδίκτυο.



Ψηφιακές Τάξεις: 6ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου



Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας - χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη.   

Για την ασύγχρονη διδασκαλία έχουν δημιουργηθεί 6 ψηφιακές τάξεις, το περιεχόμενο των οποίων θα εμπλουτίζεται συνεχώς:
Για να εισέλθει κάποιος μαθητής σε αυτές τις ψηφιακές τάξεις θα πρέπει να έχει email στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Σε προηγούμενη ανάρτηση εξηγώ πως μπορούν οι μαθητές  να αποκτήσουν email. Για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο: akrivia@yahoo.co.uk


Ελπίζω να σας δω σύντομα online




Δημιουργία Μαθητικού Λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο


Εγγραφή και δημιουργία μαθητικών λογαριασμών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για τους μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Για όλους τους μαθητές/μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας λειτουργεί μία νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία δημιουργίας μαθητικών λογαριασμών ΠΔΣ με ευθύνη του κηδεμόνα, η οποία υλοποιείται με τα παρακάτω βήματα:

1. Η εγγραφή γίνεται από τον κηδεμόνα κάθε μαθητή/μαθήτριας μέσω της εφαρμογής εγγραφής που βρίσκεται στη διεύθυνση https://register.sch.gr/students/.

2. Για την εγγραφή απαιτείται από τον κηδεμόνα: (α) η χρήση ηλεκτρονικής συσκευής με πρόσβαση στο Διαδίκτυο και (β) να διαθέτει κινητό τηλέφωνο και προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας (email).

3. Η εφαρμογή εγγραφής αρχικά εμφανίζει εισαγωγική σελίδα, με χρήσιμες πληροφορίες για τον μαθητή και τον κηδεμόνα του.

4. Ο κηδεμόνας εφόσον το επιθυμεί μπορεί να συνεχίσει με την εγγραφή με το κατάλληλο πλήκτρο που υπάρχει στο τέλος της σελίδας και το οποίο οδηγεί στη φόρμα εγγραφής.

5. Στη φόρμα εγγραφής θα πρέπει:
  • Όλα τα πεδία να συμπληρωθούν ακριβώς όπως αναγράφονται σε έλεγχο προόδου του/της μαθητή/μαθήτριας που έχει λάβει πρόσφατα από το σχολείο.
  • Η συμπλήρωση όλων των πεδίων είναι υποχρεωτική.
  • Τα πεδία email κηδεμόνα και κινητό τηλέφωνο κηδεμόνα συμπληρώνονται με σκοπό την εύκολη ανάκτηση των στοιχείων του λογαριασμού (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) από τον κάτοχό του.
  • Αφού ο κηδεμόνας διαβάσει τους Όρους Χρήσης και τη Δήλωση Εχεμύθειας μπορεί να προχωρήσει στην υποβολή της φόρμας για τη δημιουργία του μαθητικού λογαριασμού.
  • Η ορθότητα των στοιχείων μαθητή/μαθήτριας επιβεβαιώνεται από το σύστημα mySchool και δημιουργείται ο λογαριασμός.
  • Με τη δημιουργία του λογαριασμού εμφανίζονται τα στοιχεία πρόσβασης, όνομα χρήστη (username), κωδικός πρόσβασης (password) και e-mail, τα οποία και πρέπει να διατηρήσει ο κηδεμόνας για την πρόσβαση του μαθητή στις υπηρεσίες του ΠΣΔ
  • Ταυτόχρονα, αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα στην e-mail διεύθυνση του κηδεμόνα με το όνομα χρήστη και χρήσιμες οδηγίες για την ανάκτηση του κωδικού πρόσβασης σε περίπτωση που ξεχαστεί.
  • Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων (βήμα 7) και η δημιουργία του λογαριασμού, ο κηδεμόνας μπορεί να επικοινωνήσει με το σχολείο ώστε να διασταυρώσει την ορθότητα των στοιχείων του/της μαθητή/μαθήτριας. Εναλλακτικά, μπορεί να υποβάλει αίτημα υποστήριξης προς το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο από τη σχετική επιλογή που υπάρχει στην οθόνη της εφαρμογής
Για την προστασία της ιδιωτικότητας του μαθητή/μαθήτριας το όνομα χρήστη (username) που παράγεται δεν έχει σχέση με τα προσωπικά στοιχεία του μαθητή/μαθήτριας.

 

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Το όνομά μου είναι κορωνοϊός

Η Ιταλίδα συγγραφέας παιδικών βιβλίων Manuela Molina έγραψε ένα παραμύθι για τον κορωνοϊό.

Λίγα λόγια από τη συγγραφέα: «Δημιούργησα αυτό το σύντομο βιβλίο για να υποστηρίξω και να καθησυχάσω τα παιδιά μας, κάτω των 7 ετών, σχετικά με το COVID-19 (Κορωνοϊό). Αυτό το βιβλίο είναι μια πρόσκληση για τις οικογένειες να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων που προκύπτουν από την τρέχουσα κατάσταση. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτό το βιβλίο δεν επιδιώκει να αποτελέσει πηγή επιστημονικών πληροφοριών, αλλά ένα εργαλείο που βασίζεται στη φαντασία. Η σύστασή μου είναι να εκτυπωθεί αυτό το υλικό, ώστε τα παιδιά να μπορούν να αντλήσουν από αυτό. Θυμηθείτε ότι τα συναισθήματα επεξεργάζονται μέσω του επαναλαμβανόμενου παιχνιδιού και των ιστοριών που διαβάζονται πολλές φορές. Μοιραστείτε το COVIBOOK και βοηθήστε το άγχος του παιδιού σε όλο τον κόσμο»

Σκέψου σαν προγραμματιστής: Επεισόδιο 4

H περιπέτεια συνεχίζεται!


Αυτό είναι το 4ο επεισόδιο της σειράς κινουμένων σχεδίων «Σκέψου σαν προγραμματιστής». Ο τίτλος του επεισοδίου είναι «Η ληστεία του τρένου». H Έθικ, ο Χετζ και η Αντίλα σκοπεύουν να κλέψουν ένα τεχνούργημα που ονομάζεται ο Κόμβος της Ισχύος. Μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς να τους ανακαλύψουν;


Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Τάλως, το πρώτο ρομπότ

Ο Τάλως ήταν μυθικός χάλκινος γίγαντας, το πρώτο ρομπότ στην ιστορία, που προστάτευε την μινωική Κρήτη από κάθε επίδοξο εισβολέα.  Παρακολουθήστε το βίντεο που ακολουθεί για να μάθετε την ιστορία του. Μπορείτε να επιλέξετε ελληνικούς υπότιτλους.