Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Οπτικές ψευδαισθήσεις

Όπως ένας υπολογιστής, έτσι και ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί «κανόνες» που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο. Συνήθως εμείς δεν γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί αυτούς τους κανόνες παρά μόνο όταν αυτοί καταρρεύσουν για κάποιο λόγο. Τότε αρχίζουμε να παρατηρούμε την ύπαρξη τους και να έχουμε οπτικές ψευδαισθήσεις.
Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε δυο κανονικά πρόσωπα αναποδογυρισμένα. Ο εγκέφαλός μας έχει κανόνες για να αναγνωρίζει τα πρόσωπα. Αλλά επειδή δεν είναι συνηθισμένος να βλέπει τα πρόσωπα αναποδογυρισμένα δεν είναι εύκολο να τους εφαρμόσει. Εάν γυρίσετε την εικόνα ανάποδα θα καταλάβετε ότι ο εγκέφαλός σας είναι πολύ μπερδεμένος! Δεν θα κάνατε ποτέ αυτό το λάθος εάν τα πρόσωπα δεν ήταν ανάποδα. (CS4F)


Με τα παιδιά της Β' Δημοτικού κατασκευάσαμε το κεφάλι αυτού του σκυλιού ρομπότ. Το πρόσωπο του σκυλιού κάμπτεται προς τα μέσα αντί να προεξέχει όπως θα έπρεπε κανονικά. Παρόλο που το πρόσωπο του είναι κοίλο οι μαθητές κατάφεραν να το δουν σαν να βγαίνει προς τα έξω.  Αυτή η ψευδαίσθηση λειτουργεί γιατί δεν βλέπουμε συνήθως πρόσωπα που κάμπτονται προς τα μέσα.  Ο εγκέφαλος μας προσπαθεί να κατανοήσει την πληροφορία και καταλήγουμε να βλέπουμε ένα φυσιολογικό 3D πρόσωπο.




Εάν θέλετε να γίνετε πληροφορικοί βοηθάει να γνωρίζετε όσα περισσότερα μπορείτε για τον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.  Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να γράψετε προγράμματα που θα βοηθούν τα ρομπότ να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου